Uzyskanie dobrych i smacznych owoców z własnego sadu wymaga od nas pewnych zabiegów. Od cięcia poprzez nawożenie. Są to zabiegi, które należy wykonać w odpowiednim momencie, aby owoce były duże i smaczne oraz dobrze się przechowywały.

Co potrzebują rośliny do wzrostu

Rośliny potrzebują do wzrostu makroelementów takich jak azot, potas oraz fosfor, a także mikroelementów jak mangan, wapń, magnez, siarka, miedź, bor. Większość tych pierwiastków jest dostępnych w glebie, jednak nie zawsze jest ich wystarczająca ilość. Dawka oraz forma poszczególnych pierwiastków, jaką będziemy dostarczać do gleby, zależy od potrzeb roślin i jakości gleby.

Azot

Azot to podstawowy pierwiastek używany do budowy komórek roślinnych. Musi on być dostarczony w formie łatwo dostępnej dla danych roślin. Dużo informacji odnośnie dostępności składników mineralnych uzyskamy na podstawie obserwacji. Przy zbyt małej ilości dostępnego azotu, pędy oraz liście są wiotkie, jasnozielone. Natomiast jeśli jest nadmiar tego pierwiastka w glebie, to owoce są słabo wybarwione – widać to zwłaszcza na czerwonych odmianach, jak jabłoń Idared czy malinówka Oberlandzka.

Potas

Kolejny ważny dla roślin pierwiastek, zwłaszcza owocowych, to potas. Wpływa on na smak oraz ilość cukru w owocach. Uczestniczy w procesie dojrzewania, również drewnienia gałązek, co wpływa na zdolności dobrego przezimowania drzew. Bardzo ważny jest w przypadku odmian dojrzewających w przechowalni, jak kosztela czy idared. Brak tego pierwiastka objawia się jasnymi odbarwieniami między nerwami na liściach i wokół blaszki liściowej. Owoce są niesmaczne i źle się przechowują.

Fosfor

Pierwiastek jak fosfor to równie ważny element w glebie. Wpływa bowiem na wzrost owoców oraz ich dojrzewanie. Jest to też ważny składnik rozrost korzeni, a co za tym idzie, również wielkość plonu. Jednak rzadko się obserwuje jego niedobór w glebie. Pierwszą oznaką niedoboru fosforu jest przebarwienie liści na kolor bordowy oraz wyrastanie ich pod ostrym kątem.

Uzyskanie plonu, a nawożenie

W przydomowych ogrodach całkiem inaczej prowadzi się uprawę drzew owocowych. Sadzone są w większej odległości od siebie, co minimalizuje konkurowanie o wodę i składniki pokarmowe. Warto jednak pamiętać o zasilaniu kompostem drzew w sadach. Niektóre jabłonie są mniej wrażliwe na niewystarczającą ilość pierwiastka w glebie. Do najbardziej odpornych należą stare odmiany drzew owocowych. Do takich zalicza się antonówka, szara reneta czy jabłoń Kosztela.

Nawożenie wiosenne drzew owocowych

To głównie od rodzaju gleby zależy jakie dokładnie nawozy damy pod drzewa owocowe wiosną. Na piaszczystych ziemiach warto dodawać o tym czasie dobrze rozłożonego kompostu. Dostarcza on azotu oraz fosforu i potasu, a także polepsza jakość gleby i jej możliwości magazynowania wody oraz składników mineralnych. Za to na bardziej żyznych glebach można fosfor i potas zastosować jesienią, a tylko azot wiosną.

Ziemia w dłoniach
pixabay.com

Wiosną nawozimy azotem

Dawkę azotu dzielić najlepiej na dwie części. Pierwszą z nich warto dać w trakcie rozwijania się pąków, natomiast drugą należy dać w czerwcu. Jeśli chodzi o ilość nawozu to zawsze sprawdzajmy kondycję rośliny. Lepiej jest dać trochę mniej, niż przenawozić. Wiadomo w przydomowym sadzie nie stosuje się profesjonalnego badania gleby jak w sadzie towarowym. Dlatego należy zwrócić uwagę na:

  • kondycję roślin;
  • wiek;
  • wysokość ostatniego plonu;
  • jakość gleby;
  • ostatnio stosowane nawożenie.

Na słabych glebach

Gleby słabe mają tą wadę, że składniki pokarmowe wymywane  są do głębszych warstw i przez to stają się niedostępne dla roślin. Dlatego też musimy je dostarczać w większej ilości i częściej, niż na glebach lepszej jakości. Na glebach słabszych drzewa owocowe nawozi się potasem na wiosnę. Tak samo kompost, również stosujemy wiosną. Jest to bardzo ważny nawóz poprawiający jakość gleby.

Nawożenie fosforem jest wymagane jeśli tylko wystąpią objawy niedoboru tego pierwiastka.  Mogą nastąpić one też w wyniku przenawożenia azotem.  Dlatego zanim zaczniemy nawożenie, sprawdźmy czy faktycznie jest to konieczny zabieg. Warto także poznać rośliny wskaźnikowe, które pomogą nam określić jakość gleb i dostępność niektórych składników pokarmowych. Pokrzywa rośnie w ziemi bogatej w azot, natomiast kocanka czy sosna w ziemi kwaśnej i piaszczystej.

Źródła:

  • Zrównoważone nawożenie roślin ogrodniczych, pod red. P. Wójcik, Skierniewice 2014
  • Wpływ zróżnicowanego nawożenia potasem na wzrost i owocowanie pięciu odmian gruszy, K. Zygmuntowska, E. Jaduczyk-Tobjasz, Zeszyty naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa

 

Redakcja
redakcja@domynaczasie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.